När ska du dränera huset?

Det där med dränering är ett hett ämne! Många frågor strömmar in om just dränering, så när ska du dränera huset egentligen? Det kanske inte är alla som drabbas av översvämning i källaren eller att det rinner vatten på källarväggarna. Hur vet man då när det är ett måste att ta tag i dräneringen? Många kanske väntar lite för länge med att dränera huset för att det är väldigt jobbigt om man ska göra det själv, det krävs viss kunskap för att få det rätt. Du behöver gräva djupa diken runt om huset och det gör du inte på en helg utan att hyra grävmaskin. Så att göra det själv kan vara jobbigt nog för de flesta och därför blir det lätt att man dröjer med jobbet.

Tecken på att du måste dränera huset

Om det inte är så att du har drabbats av skyfall och fått hela källaren översvämmad så kanske det är en mysko lukt som har börjat tränga in i huset eller i källaren. En svag unken lukt eller ett stänk av mögel som tränger sig upp genom ditt golv. Detta ska du ta allvarligt på då det brukar vara de första tecknen på fuktskador eller att det i alla fall tränger in fukt i husgrunden eller väggar. Ett första steg brukar vara att kolla om det behövs dräneras för att undvika att mer fukt tränger in. Sedan måste du så klart åtgärda de problem som finns redan.

Hur går jag tillväga vid dränering?

Börja med att se om du kan få fram när den senaste dräneringen på huset gjordes. Det kan gå 30 år mellan varje dränering om man har lite tur, men det finns också saker som kan skada en befintlig dränering så du måste först kolla upp hur den ser ut. Ta in offerter i god tid och försök se till att du tar med kostnader för att fuktskydda källaren samtidigt.